11.12.2017

Кюстендил празнува Празика на плодородието

  Рогът на изобилието се изсипа на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. В градът започна деветият празник на плодородието. Продукцията си, дар от плодородното кюстендилско поле, изложиха съставните села, детски градини, НПО, представени бяха екологично чисти храни и традиционните домашно-приготвени туршии, предаде БГНЕС. Празникът на плодородието започна в 10 ч., той се явява като наследник на първия овощарски събор, проведен в града преди 120 години. На щандовете можеха да се видят огромни плодове и зеленчуци, украсени и изрисувани тикви, круши-таралежи, кошници и каручки от издълбани тикви, много грозде, люти чушки, праз, пипер и много други. Атракцията на тазгодишния празник бе Пепеляшка в своята каляска-тиква. Четиригодишната Ивайла, облечена в бели одежди бе снимана от всички. Десетки бяха щандовете с изложената продукция, на площад „Велбъжд” можеше да се види всичко-от традиционната за Кюстендил ябълка, до огромните тикви и зелки. Всички щандове бяха украсени с много фантазия, погледът грабваше картината, направена от житни зърна на село Драговищица. Селото бе отгледало и огромна ябълка, тежаща над 700 грама, смятаха, че тя ще грабне първото място в традиционния конкурс. На щанда на село Багренци гостите посрещаше богинята на плодородието, облечена в народна носия и държаща в ръцете си ябълка и погача. На щанда на село Нов чифлик се мъдреха две огромни и може би най-големите тикви, съответно с тежест от 58 и 42 кг. След направеното разузнаване щандовете на „конкуренцията”, горните новите чифликчии бяха сигурни, че техните тикви са най-големите. На щанда им със зърна от боб, малки зелени домати и дренки бе изобразен националният трибагреник. Другата изненада на този щанд бяха дългите над метър декоративни тикви. Огромна зелка, поставена в кофа с вода пък бе атракцията пред щанда на с. Гърляно. На щанда на селото имаше два слепени като сиамски близнаци огромни картофа. Любуващите се на щанда им ги определиха като целуващи се мечета. Най-голяма пък бе тиквата-тип „балка” на щанда на с. Слокощица. Пред щанда на село Жабокрът, известно в зимния период с невероятните си кукери, млади момичета в народни носии чоплеха царевица. На празника на плодородието бе отделено място за екологично чисти храни, както и на традиционната домашно-произведена зимнина. Димитър Василев обясни пред БГНЕС как прави най-сладката „царска туршия”, рецептата се основава на числото три. Три сантиметра отдолу оцет, по три лъжици сол и захар и три аспирина. Оставя се на слънце, за да втаса, и става чудна туршия от чушки, моркови, зелени домати, карфиол и какво ли още не. Празникът на плодородието бе съпътстван от богата музикална програма, с участието на детски и самодейни формации.

Още

Горещи