27.10.2016

Изследване: Хората трябва повече време да почиват

  Учени от Даръмския университет, Великобритания, анкетираха 18 000 души от 134 държави. Те откриха, че 68% от тях се нуждаят от почивка, 32% смятаха, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка, информира Zee News, предаде БГНЕС. Средно най-малко почивали млади хора с високи доходи. Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени. Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти. По-рано друго изследване показа, че медитацията и отпуската помагат при справяне със стреса. В него участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга – не. Част от жените отдавна се занимала с медитация. Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването. Изследването показало, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията стрес и с функциите на имунната система. Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли.

Още

Гълъбово е обгазен, екоинспекцията съветва хората да не излизат

Има превишение на нормите на серен диоксид във въздуха на Гълъбово, съобщи БНР. От Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора призовават хората да не напускат жилищните сгради и работните си места. Автоматичната станцията, разположена в центъра на Гълъбово, е отчела в три последователни часа – от 12 до 14 часа норми на серен диоксид от 1.7 до 2.3 пъти над пределно допустимата концентрация. Екоинспекцията е уведомила компетентните институции в общината да...

Паника в Гълъбово! Хората се крият у дома, въздухът е отровен!

Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в Гълъбово, която се намира в централната част на града, регистрира днес превишение на алармения праг по показател серен диоксид. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора.

Гълъбово отново е обгазен, еконспекцията съветва хората да не излизат

Отчетени са завишени норми на серен диоксид във въздуха

Гълъбово отново е обгазен, екоинспекцията съветва хората да не излизат

Отчетени са завишени норми на серен диоксид във въздуха

Право на безплатен адвокат за хората с доходи под линията на бедност

Хората с месечни доходи под определената за страната линия на бедност ще имат право на безплатен адвокат. Това предвиждат промени в Закона за правната помощ, одобрени от правителството и предложени за приемане от Народното събрание, пише БГНЕС. До момента право на безплатна правна помощ имат лицата с доходи под социалния праг (т. нар. гарантиран минимален доход), който е 65 лв. месечно. Определената за 2016 г. линия на бедност е 300 лв. Това значително разширява кръга на лицата, които ще могат да се възползват от заплащани от държавата адвокатски услуги при наказателни, граждански и административни дела пред всички съдебни инстанции. Целта е да се гарантира равен достъп до правосъдие. Законопроектът създава възможност регионалните центрове да предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или настанени в социални домове. Регламентира се и процедурата по предоставяне на правна помощ от националния телефон 0700 18 250, който бе въведен пилотно през 2013 г. 

Хората с доходи под линията на бедност ще имат право на безплатен адвокат

Хората с месечни доходи под определената за страната линия на бедност да имат право на безплатен адвокат, предвиждат промени в Закона за правната помощ, които правителството одобри днес. До момента право на безплатна правна помощ имат лицата с доходи под социалния праг (т.нар. гарантиран минимален доход), който е 65 лв. месечно. Тази година линията на бедност е определена на 300 лв. С промяната се разширява кръгът от хора, които ще могат да се възползват от заплащани от...