23.10.2016

Над 300 души бяха евакуирани заради вулкан в Мексико

  Над 300 души бяха евакуирани заради усилването на дейността на вулкана Колима в Западно Мексико, предаде БГНЕС. Вулканът изхвърли голямо количество пепел, заради което небето бе покрито с гъст черен дим. Последното изригване на Колима бе в началото на юли и започна именно с изхвърлянето на пепел. Тогава нямаше човешки жертви и разрушения, но властите евакуираха всички населени места в радиус от 12 км от вулкана. На безопасно разстояние бяха отведени няколкостотин души, също така временно бе затворено международното летище в столицата на щата Колима. Вулканът е най-активният в Мексико. За последните 450 години той е изригвал най-малко 40 пъти. Едно от най-силните му изригвания е било на 6 юни 2005 г. 

Още

Задържаха бивш полицейски шеф за връзка с клане на 43 студенти в Мексико

В Мексико е бил арестуван бивш полицейски началник по време на разследване около изчезването и клането на 43 студенти по педагогика в югозападния град Игуала преди две години, съобщава Агенция Фокус. Фелипе Флорес е бил началник на полицията в града, когато студентите изчезват в нощта на 26 септември 2014 г. Той е бил най-вероятният човек, знаещ за съдбата им според следователите. „Флорес, който е бил беглец в течение на две години е бил арестуван докато е посещавал съпругата си“, заяви комисарят по национална сигурност на Мексико Ренато Салес. Според разследването студентите са били отвлечени от корумпираната полиция в град Игуала и са били предадени на наркокартел, който ги е объркал за членове на съперническа групировка. След това 43-мата са били убити и изгорени, а останките им са били хвърлени в близката река.

В Мексико е бил арестуван бивш полицейски началник, свързан с изчезвания на студенти

В Мексико е бил арестуван бивш полицейски началник по време на разследване около изчезването и клането на 43 студенти по педагогика в югозападния град Игуала преди две години, предаде Reuters.

Разкриха тунел с 2 тона дрога под границата на САЩ и Мексико (ВИДЕО)

Нов подземен тунел с 2 тона наркотици бе открит на границата между САЩ и Мексико, съобщиха американските власти.

В Мексико ще се състои шествие, вдъхновено от филма "Спектър"

Първата сцена от филма "Спектър" представя Джеймс Бонд, който е преследван по време на шествие в Деня на мъртвите в центъра на мексиканската столица. Подобно шествие обаче никога не е имало в града, предаде АФП. Вдъхновени от филма, градските власти решили да коригират този пропуск и да превърнат въпросната сцена от филма в реалност, като организират сходно шествие на 29 октомври. То ще мине по един от най-известните булеварди в града и ще стигне до площад "Сокало", където е заснета сцената от филма."В шествието ще участват стотици доброволци, ...

Разкриха тунел с 2 тона дрога под границата на САЩ и Мексико

Нов подземен тунел с 2 тона наркотици бе открит на границата между САЩ и Мексико, съобщиха американските власти. Наркотикът е готов за прехвърлянето му в САЩ, уверява министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Видът наркотик не се уточнява.Подземният ход на тунела се намирал до летището на мексиканския град Тихуана само няколко улици от управлението на местния клон на федералната полиция, отбелязва Notimex.Последните години такива тунели под границата се появяват все по-често. Властите смятат, че освен дрога през тях се прекарват и нелегалн...

Властите в Мексико заловиха ценни книжа на стойност 450 млн. долара

Мексиканските власти са заловили дългови ценни книжа на стойност 450 млн. долара на летище край столицата, които били изпратени от Съединените щати за мексиканска компания, предаде AFP, цитирана от "Фокус".