26.10.2016

Меркел: Не съм променила политиката си за мигрантите. Действам последователно

  Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е променяла своята политика за мигрантите, предаде БГНЕС. „Не виждам промяна на курса, а последователна работа в продължение на много, много месеци“, каза тя в интервю за вестник „Заксише Цайтунг“. „Аз не съм променяла своята политика, а просто съм се занимавала с нея“, уточни канцлерът. „За мен на първо място ставаше дума за това да подобря защитата на външните граници на ЕС, да се боря с причините за миграцията и да постигна намаляването на броя на мигрантите“, разясни Меркел. Според нея сега мигрантите, които нямат право на убежище в страната, трябва да бъдат депортирани. „Това трябва да бъде последователно реализирано на практика“, отбеляза канцлерът. Тя смята, че Европа носи отговорност пред тези, които търсят защита от войни и тероризъм. Меркел е категорична, че мигрантите трябва да се разпределят между страните от ЕС. По-рано тя призна, че при разрешаването на мигрантската криза са допуснати редица грешки, включително, че ситуацията през 2015 г. е излязла извън контрол. „При оценката на миграционната криза всичко беше направено абсолютно правилно, но в крайна сметка нямаше достатъчно контрол за определен срок от време“, каза Меркел на 19 септември. За 2015 г. в Германия са пристигнали 890 000 мигранти, а не 1,1 млн., както бе съобщено. От началото на 2016 г. до 21 септември във Федералната република са влезли около 210 хиляди мигранти. 

Още

Картър: Ние действаме за защита на суверенитета на Ирак

  Американският министър на отбраната Ащън Картър каза, че ще подчертае необходимостта от зачитане суверенитета на Ирак по време на визитата си в Турция днес, предаде БГНЕС. Анкара влезе в спор с Багдад по това дали турската армия може да участва в операцията по изтласкването на джихадистите от Ислямска държава (ИД) от града. Картър, признавайки въпроса за деликатен, пропусна конкретно да каже дали е на мнение, че на Турция трябва да бъде позволено да участва във военни операции в Ирак. Вашингтон преди заемаше позицията, че това е работа на Багдад. „Естествено ще говоря за това. И, да, естествено, че това е деликатен въпрос. Ние самите действаме, както и коалицията, зачитайки суверенитета на Ирак. Това е важен принцип за нас“, каза картър, съобщи в. „Хюриет“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разочарован, че неговата страна, която е член на НАТО, не е включена по-значително в одобрената от САЩ операция срещу Мосул и е гневен на подкрепата на Вашингтон за Отредите за защита на народа на сирийските кюрди (YPG), които са военното крило на Партията Демократичен съюз (PYD). На въпрос за въздушни удари на турската бойна авиация срещу бойци от YPG, Картър отговори, че на 20 октомври е имало турска атака срещу групировки, които не са директно подкрепяни от САЩ, но са „близки до наши приятели“, с чиито бойци Вашингтон работи. Анкара е в конфликт с Ирак за присъствието на турски войски в лагера Башика край Мосул, както и по въпроса дали да участва в офанзивата срещу населения предимно със сунити гр. Мосул, който навремето е влизал в границите на Отоманската империя. Ердоган предупреди за опасността от сектански кръвопролития, ако иракската армия разчита на помощта на бойци от шиитски милиции. Американски военен, пожелал анонимност, призна, че Турция има оправдани безпокойства за сигурността си от ставащото в Ирак, но допълни, че Вашингтон е дал ясно да се разбере, че „никой военен не трябва да действа в районите (на Ирак), ако не е изрично поканен“. Военния допълнил, че зад кулисите Щатите действали за постигане на разбирателство между Анкара и Багдад по въпроса. Картър избегна директно да коментира въпроса преди разговорите си в Анкара. Той изтъкна, че САЩ си партнират както с Турция, така и с Ирак в битката срещу ИД.

Виктор Орбан: Ако унгарците отхвърлят мигрантските квоти, ще издействам те да не важат за Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ако днес унгарците гласуват против мигрантските квоти, най-важната задача за него ще е да замине идната седмица за Брюксел за преговори. Там той ще се опита въз основа на резултата от референдума да направи така, че задължителните квоти за заселване на кандидати за мигранти в ЕС да не важат за Унгария. Ако повечето гласове са против квотите, унгарският парламент ще приеме закон в подкрепа на това становище, независимо от това дали избирателната активност е достатъчна, за да бъде резултатът валиден, каза унгарският лидер.

Путин: Действам решително в икономиката

Интервю на президента на Русия Владимир Путин пред Bloomberg News

Фараж: Може да задействаме член 50 през януари

Някои обещания от кампанията в подкрепа на Brexit са „меко казано безотговорни", призна бившият лидер на UKIP