25.10.2016

Руски самолети са бомбардирали Алепо, в града се водят боеве

Руски военни самолети са бомбардирали днес райони под контрола на бунтовниците в Алепо, а сирийската армия е обстрелвала старата част на града в хода на голяма офанзива. Това заявиха бунтовници и мониторингова организация, цитирани от Ройтерс.

Още

Москва с важни новини за случващото се в Алепо

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е обсъдил ситуацията в сирийския град Алепо в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери, предава Интерфакс.

Славчо Велков с лоши прогнози за изхода на битките за Мосул и Алепо

Има три варианта за отвоюване на столицата на „Ислямска държава” в Ирак – Мосул. Първият е атака, която неминуемо ще доведе до бежански поток. Вторият вариант е решаване на проблема без бой, разчитайки ИД да се изтегли. Ако терористите, които вероятно имат около 6 000 защитници в града, започне да го защитават, ще има много жертви, много ранени и много бежанци. Това коментира Славчо Велков, анализатор в Центъра за близкоизточни изследвания.  

Славчо Велков: Събитията в Мосул и Алепо са ключови за бъдещето на региона

Атаките срещу двата града могат да доведат до вълна от стотици хиляди бежанци

Геополитически и национални измерения на битките за Алепо и Мосул

Общото между Алепо и Мосул е това, че две коалиции всъщност водят битка срещу ИДИЛ на територията на няколко държави, но в резултат на тези чисто военни действия, в резултат на хуманитарната катастрофа, която наблюдаваме в района на Алепо, сме свидетели на едно ново гигантско противопоставяне на САЩ и Русия, както и свеждане на отношенията отново до точката на замръзване. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров: През последните дни заваляха взаимни обвинения за инциденти и дори за военни престъпления. Имаше официални обвинения от секретаря по външна политика. Имаше конкретни обратни обвинения от руска страна. Оланд отмени срещата си с Путин. В момента огромна руска армада навлиза в района на Средиземно море, на среща й американците противопоставят американски кораби.Цялото интервю с Димо Гяуров можете да чуете в звуковия файл.

Русия се дърпа за ново примирие Алепо

Въпросът за възобновяване на хуманитарната пауза в Алепо към момента не е актуален. Това бе заявено от заместник – министъра на външните работи на Русия – Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. „Хуманитарната пауза приключи в събота. За да се повтори тя е нужно нашите опоненти да осигурят подходящо поведение на антиправителствените групи, които затрудняваха медицинската евакуация“, заяви Рябков. В същото време САНА съобщи, правителствените сили са превзели ключовия хълм Базо в южната част на Алепо. Това е станало след тежки бомбардировки над южните части на града.  ...