27.10.2016

Бившият президент на Чехия предупреди ЕС: Не си създавайте враг в лицето на Путин

Европа няма да спечели от създаването на враг в лицето на Русия. Това заяви бившият президент на Чехия Вацлав Клаус. „Не демонизирайте Русия и руснаците, не демонизирайте президента Владимир Путин. Това ще изведе Европа на грешен път“, каза той, отговаряйки на въпрос за резултатите от антируската пропаганда в Европа, уточнява БГНЕС. 

Още

Путин догони Меркел по популярност в Чехия

Популярността в Чехия на руския президент Владимир Путин се увеличи на фона на рязко спадащия рейтинг на канцлера на Германия Ангела Меркел, чиято „политика на гостоприемството“ предизвика много критики от чехите, съобщи „Взгляд“ в петък (26 август). Преди година на Меркел се доверяваха повече от 70% от чехите, се казва в статия на Die Welt, цитирана от RT.

Дори Путин е по-харесван от Ангела Меркел в Чехия

Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел пристига днес на кратко посещение в съседната Чешка република – една страна, в която...

Die Welt: В Чехия дори Путин е по-популярен от Меркел

Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел пристига днес на кратко посещение в съседната Чешка република – една страна, в която дори руският президент Владимир Путин се радва на повече популярност от нея, коментира националният ежедневник Die Welt, цитиран от Фокус.

Клаус към ЕС: Не демонизирайте Путин. Това ще изведе Европа на грешен път

  Европа няма да спечели от създаването на враг в лицето на Русия. Това заяви бившият президент на Чехия Вацлав Клаус, предаде БГНЕС. „Не демонизирайте Русия и руснаците, не демонизирайте президента Владимир Путин. Това ще изведе Европа на грешен път“, каза той, отговаряйки на въпрос за резултатите от антируската пропаганда в Европа. Мнението на Клаус се споделя и от бившия федерален канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер. „Аз също съм противник на теорията на конспирацията, против параноичните писания на пресата. Аз съм за трезвия анализ на руската политика, по същия начин както трезво анализираме политиката на всяка голяма държава – САЩ, Китай и др. Противник съм на тази истерия“, добави той. Двамата политици взеха участие в Световния обществен форум „Диалог на цивилизациите“, който се провежда на гръцкия остров Родос. Целта на конференцията, в която участват експерти и политици от десетки страни, е да намери решения, намаляващи напрежението в света. 

Ето го отговорът на НАТО на руската проверка на бойните редици

НАТО ще отговори светкавично на мащабните военни маневри на Русия по западния й фланг. Още докато тече проверката на бойната готовност на руската армия, която започна по разпореждане на Владимир Путин, Алиансът ще стартира мащабно военно учение в Чехия. То ще започне на 30 август и ще продължи чак до 20 септември. Това става ясно от изявление на главнокомандващия на чешките ВВС бригаден генерал Яромир Шебеста.