28.10.2016

Британски министър: Няма да има промяна при наемането на източноевропейски работници в строителството след Брекзит

Работниците от Източна Европа, ангажирани в строителството, ще могат да работят във Великобритания и след Брекзит, заяви министърът по въпросите на общините и местното самоуправление Саджид Джавид. В интервю за "Файненшъл таймс" той посочва, че правителството няма да прави по-трудно наемането на работници в сектора. Това означава, че поляците, румънците и българите, които основно работят като строители на Острова, попадат заедно с банкерите в списъка на властите от професии, за които няма да бъдат налагани ограничения в свободата на движение. Министърът на финансите Филип Хамънд по-рано бе заявил, че високо квалифицираните хора в сферата на финансите и бизнеса няма от какво да се притесняват, когато стане дума за новия имиграционен контрол. Премиерът Тереза Мей обаче бе обещала сделката по Брекзит да включва ограничения на имиграционния поток от Европа, така че след изявлеинето на Саджид Джавид правителството вероятно ще бъде подложено на натиск от консервативните депутати и привържениците на Партията за независимост /ЮКИП/ да се стреми към "твърд Брекзит", а не към така наречения "норвежки модел".

Още

Британски министър попари ЕС: Няма да допуснем свободно движение на хора след Брекзит!

"Обединеното кралство няма да запази принципа за свободно движение на хора след излизането си от Еврозъюза", заяви британският вътрешен министър Тереза Мей, цитирана от ТАСС.

Британски министър: Няма да допуснем свободно движение на хора след Брекзит

"Обединеното кралство няма да запази принципа за свободно движение на хора след излизането си от Еврозъюза", заяви британският вътрешен министър Тереза Мей, цитирана от ТАСС.

Критики срещу Тереза Мей за бавенето на Брекзит

Бившият британски министър на пенсиите и трудовата заетост Йън Дънкан Смит разкритикува премиера Тереза Мей, че бави преговорите за напускане на ЕС. В статия в неделното издание на вестник „Сън“, отявленият привърженик на Брекзит, Йън Дънкан Смит, обвинява привържениците на кампанията за оставане, че се опитват да забавят активирането на член 50 от Лисабонския договор, с който се поставя началото на процес от две години за напускане на организацията.След изявлението по-рано на Тереза Мей, че тя няма да започне преговорите до края на тази година, Йън Дънкан Смит я призовава това да стане незабавно в началото на 2017-та година.Нека да напуснем ЕС възможно най-скоро, така че да може пълноценно да се радваме на нашата нова независимост, пише Йън Дънкан Смит.Тереза Мей заяви, че Великобритания няма да бърза, докато не определи ясно целите си при излизането от организацията. Лидерите на Германия и Франция изтъкнаха, че Великобритания няма да получи специални отстъпки, ако продължи да има достъп на общия пазар, докато Мей настоява, че трябва да се ограничи свободното движение на хората.По този повод Йън Дънкан Смит предупреждава министрите да не договарят такава форма на сътрудничеството, която ще направи Великобритания отново субект на европейското законодателство. Британнците ясно заявиха на политическия елит, че не искат милиарди от техните заработени с много труд пари да бъдат пропилявани от бюрократите в Брюксел, отбелязва Йън Дънкан Смит.