28.10.2016

От последните минути! От АЕЦ „Козлодуй” заявиха: Шести блок спря!

В 2 ч. и 21 мин. на 1 октомври 2016 г. шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт. По време на престоя ще бъдат изпълнени предвидените ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за 22-та горивна кампания, съобщиха от АЕЦ-а. 

Още

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за годишен ремонт

В 2 ч. и 21 мин. на 1 октомври 2016 г. шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт. По време на престоя ще бъдат изпълнени предвидените ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за 22-та горивна кампания, съобщиха от АЕЦ-а.

Богомил Манчев прогнозира: С удължаването на живота на V и VI блок, токът от АЕЦ "Козлодуй" може да поскъпне с 8%

Токът от АЕЦ "Козлодуй" ще поскъпне с до 8 процента след разходите, които ще направи централата за удължаването на живота на Пети и Шести блок, прогнозира председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев пред БНР. Според него това няма да се отрази на крайните цени на електроенергията, а страната ни ще си осигури 2 хиляди мегавата мощности

Богомил Манчев: Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да поскъпне с до 8%

Токът от АЕЦ "Козлодуй" ще поскъпне с до 8 процента след разходите, които ще направи централата за удължаването на живота на Пети и Шести блок, прогнозира в интервю за "Хоризонт" председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Според него, това няма да се отрази на крайните цени на електроенергията, а страната ни ще си осигури 2 хиляди мегавата мощности за още 30 години. Манчев смята, че за да се реши проблема с дефицитите в енергетиката, е необходимо токът да поскъпне два пъти, а парите да отидат във фонд "Сигурност" на електроенергийната система. Ако ние не продължаваме да вървим, за да стигнем някаква пазарна цена на електроенергията, а я ползваме за социален лост, ние това правим, ще си фалираме сами държавата, защото вече сме го постигнали - още малко остава. За този регион, при този стандарт, цената трябва да е два пъти по-висока. Държавата ще има достатъчно пари да подпомага енергийнобедните, но ако искаме енергетиката да работи нормално и да се самоиздържа, трябва да се премахне политическия риск, посочи Манчев. Докато не я управляват на ръчно - токът да не се вдига, понеже идват избори - ама сега са президентските, после са парламентарни, избират се кметове и всеки път токът ни е виновен. Богомил Манчев каза още, че всички дейности по удължаване работата на двата 1000-мегаватови реактора ще струват на АЕЦ-Козлодуй около 350 милиона евро. Това ще оскъпи тока от централата с до 8 на сто, но няма да окаже влияние върху крайните цени на електроенергията: Той ще спечели по-малко пари. Сега годишно реализира около 100 милиона печалба, ще започне да дава 70-80 милиона. Това ще се случи. Днес край Варна се открива традиционната Международна ядрена конференция. Тази година тя е на тема "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".

Богомил Манчев: Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да поскъпне до 8%

Токът от АЕЦ "Козлодуй" ще поскъпне с до 8 процента след разходите, които ще направи централата за удължаването на живота на Пети и Шести блок, прогнозира в интервю за "Хоризонт" председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Според него това няма да се отрази на крайните цени на електроенергията, а страната ни ще си осигури 2 хиляди мегавата мощности за още 30 години. Манчев смята, че за да се реши проблема с дефицитите в енергетиката, е необходимо токът да поскъпне два пъти, а парите да отидат във фонд "Сигурност" на електроенергийната система. Ако ние не продължаваме да вървим, за да стигнем някаква пазарна цена на електроенергията, а я ползваме за социален лост, ние това правим, ще си фалираме сами държавата, защото вече сме го постигнали - още малко остава. За този регион, при този стандарт, цената трябва да е два пъти по-висока. Държавата ще има достатъчно пари да подпомага енергийнобедните, но ако искаме енергетиката да работи нормално и да се самоиздържа, трябва да се премахне политическия риск, посочи Манчев. Докато не я управляват на ръчно - токът да не се вдига, понеже идват избори - ама сега са президентските, после са парламентарни, избират се кметове и всеки път токът ни е виновен. Богомил Манчев каза още, че всички дейности по удължаване работата на двата 1000-мегаватови реактора ще струват на АЕЦ-Козлодуй около 350 милиона евро. Това ще оскъпи тока от централата с до 8 на сто, но няма да окаже влияние върху крайните цени на електроенергията: Той ще спечели по-малко пари. Сега годишно реализира около 100 милиона печалба, ще започне да дава 70-80 милиона. Това ще се случи. Днес край Варна се открива традиционната Международна ядрена конференция. Тази година тя е на тема "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".