22.06.2017

Варна отново е Столица на ветрилата

Варна отново е Столица на ветрилата. Градът посреща международната ветроходна регата SCF Black Sea Tall Ships 2016, която ще се проведе от 1 до 4 октомври. Това е третото домакинство на Варна на престижното събитие след 2010 г. и 2014 г., а организаторите очакват десетки хиляди посетители в обновената зона край Морска гара. Ветроходите ще бъдат отворени за посещение от 10 до 20 ч. от днес до 3 октомври. Над 1000 участници в регатата ще се включат в Парада на екипажите, който ще се проведе в неделя. Началото на атрактивното шествие е 16,45 ч. и ...

Още

12 декември 1800 г. Вашингтон става столица на САЩ

На 12 декември 1800 г. Вашингтон става столица на САЩ. Още през 1788 г. Джеймс Мадисън изтъква необходимостта от федерален окръг в есето си „Федералист № 43”, твърдейки че столицата на страната трябвало да се различава от щатите, за да осигури собствената си издръжка и безопасност. Атака срещу конгреса във Филаделфия от тълпа разгневени войници, известна като Пенсилванския бунт през 1783 г., подчертава необходимостта правителството да се погрижи за собствената си сигурност. Следователно правото за създаване на федерална столица е предвидено в член първи, раздел осми от Конституцията на Съединените Щати, което позволява на „окръг (не по-голям от десет квадратни мили) да се превърне в седалището на правителството на Съединените Щати чрез отстъпване на територии на определени щати и одобрението от конгреса”. Конституцията обаче не посочва място за новата столица. Мадисън, Александър Хамилтън и Томас Джеферсън се споразумяват, че федералното правителство би приело поемането на военния дълг от щатите при условие, че новата столица ще бъде разположена в южните Съединени Щати, което по-късно става известно като Компромисът от 1790 г. На 16 юли 1790 г. с Резидънс актът се постановява новата столицата да бъде разположена за постоянно край река Потомак, точната площ да бъде избрана от президента Вашингтон. Първоначалната форма на федералният окръг е квадратна с размери 16 км (10 мили) от всяка страна, като общия размер е 260 кв.км (100 квадратни мили), ...

47 основни събития в календара на инициативата "София - Европейска столица на спорта" за 2017 година

47 основни събития и още толкова допълнителни ще включва тази година календарът на инициативата "София - Европейска столица на спорта", това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков при представянето на програмата пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. София, един от най-древните и красиви градове на континента, ще бъде европейска столица на спорта през 2018 година, под мотото "Обичам спорта, обичам София". За нас, управата на града, титлата "Европейска столица на спорта" не е просто награда, а кауза. Ние не гледаме към 2018 само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта, искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи. За последната година Общината отдели за спорт общо над 7 милиона лева, стартирахме специална програма за подпомагане на столичните клубове с 400 000 лева. В календара за 2017 година са предвидени 47 основни събития, но със сигурност ще бъдат и повече, заяви Елен Герджиков. Гости на представянето бяха проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет и служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.Споделям сериозния ангажимент на Столична община и на София към спорта. Надявам се инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018" да върне децата и техните семейства в залите и на стадионите. Вярвам, че тази инициатива ще стимулира и други градове в страната да приемат спорта като свой приоритет. Искрено се надявам това да стане, тъй като имаме нужда спортът да бъде обгрижван, особено спортът за всички. Това е начинът да имаме здраво и работоспособно младо поколение и добър живот за по-възрастните ни сънародници, заяви министър Дашева. По време на презентацията бяха връчени три специални награди. "За заслуги към спорта, Софийския университет и София" бяха наградени преподавателят от Департамента по спорт към СУ и медалист от световни първенства по ледено катерене Тихомир Димитров, многократната призьорка от първенствата по ски алпийски дисциплини Вера Асенова, както и олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова.

Ако Тръпм стане президент ще признае Йерусалим за столица на Израел

  Кандидат президентът Доналд Тръмп обеща на израелския премиер Бенямин Нетаняху да признае Йерусалим като неделима столица на Излаел, ако бъде избран за президент, пише БГНЕС. Двамата се срещнали в Тръмп тауър в Ню Йорк като разговорът им продължил повече от един час. Срещата се състоя ден преди първият телевизионен дебат между Доналд Тръмп и съперничката му Хилари Клинтън. „Тръмп призна, че Ерусалим е неизменна столица на израелския народ над 3000 години и че САЩ при администрацията на Тръмп ще приеме отдавнашното решение на Конгреса да признае Ерусалим за неделима столица на държавата Израел“, гласи официалното съобщение на щаба на Тръмп. В него се казва още, че "при администрация на Тръмп ще има приоритетно сътрудничество между двете страни, стратегическо, технологично, военно и разузнавателно".

138 години София е столица

Столичната община чества избирането на София за столица преди 138 години. На 3 април (22 март по стар стил) през 1879 г. Учредителното събрание в старопрестолния Велико Търново избира за столица на Княжество България град [...] The post 138 години София е столица appeared first on Регионални новини - RNews.bg.

Асен Асенов: Европейска столица на културата е национална кауза

Никой в Брюксел няма да позволи събитието "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" да бъде торпилирано, което би уронило имиджа на целия ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ Асен Асенов, директор на фондацията за култура и изкуство „Едно“: Пловдив е първият български град, който ще има честта на бъде домакин на това голямо, престижно, единствено събитие на ЕС в областта на културата - Европейска столица на културата. Това е събитие, през което България има шанса да се появи на международната културна сцена, да покаже, че има съвременна култура и че е в състояние да колаборира с различни културни организации от цяла Европа и заедно с тях да произведе културно съдържание на високо европейско ниво. Оттук нататък имаме общата задача всички културни оператори да се обединят, категоричен бе Асенов, който изтъкна, че всички разговори по посока на София, Пловдив, Северозапада и т.н. изглеждат странно в контекста на Европейска столица на културата, защото това е национална кауза, а не софийска или пловдивска. Изписаното покрай пожара в Тютюневия град и приравняването на събитието с „Евровизия“ според него показва притеснително непознаване на темата. Асенов смята, че Пловдив има изключително сериозна подкрепа от страна на София, а дискусията около Тютюневия град освен темата за опазване на културното наследство, повдига и темата готов ли е Пловдив да посрещне проявата с достатъчно добра културна инфраструктура, което не е само по силите на община Пловдив и не може да се случи без намесата на държавата и без държавата да си даде сметка, че това не е пловдивско, а национално събитие. Спешно и с общи усилия трябва да се намери решение за пълното възстановяване на складовете, гласи мнението на Асен Асенов. Той напомни, че събитието започва в началото на 2019 година и за да не падат цигли по главите на еврокомисарите, които ще дойдат, изграждането инфраструктурата трябва да бъде финализирано до средата на 2018 година. Цялото интервю, както и документален запис с позицията на кмета на Пловдив Иван Тотев чуйте в звуковите файлове.

Ст. Балтова: Започваме активна реклама на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а

Министреството на туризма започва активна реклама на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година,  заяви служебният министът Стела Балтова, както и подчерта , че градът и регионът се открояват вече като водеща дестинация за културно - исторически туризъм.   За това говорят и данните за туристическите посещения през миналата година -ръстът на нощувките в Пловдив е 30%, а посещенията на музеите са нараснали с 33% спрямо предходната година.  Според министър Балтова увеличаването на културните събития  в града е изключително важно с оглед позиционирането му като европейска столица на културата през 2019-а, но е необходимо също календарът за провеждането им да е готов година преди това.   Изискала съм векторния вариант на логото на Пловдив като културна столица на Европа, което ние да инкорпорираме в нашите промоционални материали и по този начин на всички над 40 изложения, в които участваме, международни, да промотираме Пловдив като дестинация за културно-исторически туризъм,  уточни Балтова с оглед на по-пълноценната реклама. Паралелно с това ние имаме готовност при наличие на каквито и да е материали - рекламни и  дигитални, по най-добрия начин да експонираме тази възможност и на всички пазари, включително, разбира се, и на българския пазар, добави министърът.                                                                  

Готова ли е София за Европейска столица на спорта и кои от емблематичните спортни бази работят

На фона на заявката на София да бъде Европейска столица на спорта, в града няма достатъчно открити басейни за спорт, показва проверка на програма "Хоризонт". Единственият в София басейн с олимпийски размери - този на ЦСКА, тъне в разруха: Когато правеха ремонт, 2003 -а, извадиха един джип, хвърлен на дъното на този басейн , спомня си Пламен Дочевски, бивш шеф на Военната спортна асоциация:Зала за гимнастика, зала за волейбол, олимпийски плувен басейн, нищо от това не работи. Не работи. Скара бирата работи.Електронното табло, някога изписвало параметрите на успехите на Таня Богомилова , също не работи. 2008, 2009 година беше сменена цялата дограма, изпочупено. Снимаха тук някакъв филм, екшън героите, Силвестър Сталоун. Те търсили точно тази разруха. Ламарината са я прибрали циганите. Беше медна ламарина, страхотна , продължава разходката си Дочевски сред онова, което е останало от басейна: Хотелът е правен за времето си добре, здраво, масивно. Изведнъж 2010-а година Министерство на отбраната решава, че спортен комплекс не му е необходим. При положение, че аз съм убеден, че половината от военнослужещите не могат да плуват. Славата на съоръжанието отдавна е потънала в потъмнялата вода. Откакто Министерството на спорта стопанисва съоръжението няма кой да се грижи за него, отбелязва Пламен Дочевски: Има потенциал този комплекс. Хотела го познавам, и басейна - те са правени много стабилно в ония години, когато не е жален бетон, не е жалено желязо. Мисля, че чак толкова пари няма да трябват. В София мисля има два басейна, един на Дианабад и басейн "Спартак". За двумилионен град това е абсолютно недостатъчно. За Дочевски София не може да бъде Европейска столица на спорта:За мен е смешно, защото това е една от най мръсните столици. Столица, в която децата са на първо място по наднормено тегло, по високо кръвно налягане.Десетина са басейните, които стават за плуване в София, категоричен е Пламен Дочевски:Сега се построиха много басейни, които стават за монокини, за плуване не стават. Те са с бъбрековидна форма, наоколо звучи музика, далеч от спорта. Всеки трети човек, който ме срещне ме пита, къде да си запиша детето на плуване. И аз мълча. Питам "В детската градина няма ли?" Ами, няма, пък има някакъв малък басейн. Трябва да се създаде спортна база. Плувните басейни са малко, а тези, които съществуват не са добре поддържани. Най-хубавият, най-красивият, най-подходящият, най-прекрасният басейн - "Мария Луиза" не работи. Председателят на Постоянната комисия по спорт и туризъм към Столичния общински съвет Таня Георгиева съобщи в предаването "Хоризонт до обед", че проблемът за собствеността върху плувните басейни е огромен, а Общината се опитва да компенсира това с поддържане на действащи басейни и откриване на нови такива за по-малките деца. георгиева даде пример с новоизградена спортна база с действащ плувен басейн в 88-мо училище в квартал " Овча Купел". Тя посочи още,  че два от басейните в люлински училища – единият от които не е функционирал, а другият бил пред затваряне, са били реновирани и в момента действат.Правим почти всички детски градини, а те не са малко, с плувни басейни по стандарт, допълни Таня Георгиева. Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.

Любляна - дишащата столица на Европа

Словенската столица Любляна взе приза Зелена столица на Европа за 2016 г. А по-неизвестен факт е, че стана и първа Европейска столица с Нулеви отпадъци (Zero waste capital). Отидох на място да видя как този град между Балканите и Западна Европа успява да постигне толкова успехи и наистина ли се развива устойчиво. "Зеленото" в Любляна не са само парковете и градините, но и мрежата от широки велоалеи, многобройните и удобни контейнери за разделно събиране, редовният градски транспорт,...