28.10.2016

Нови програми за заетост във Враца

Врачани са сред първите, които предприеха по спешност действия за откриване на нови работни места. След няколкогодишното затишие в националните програми в най-бедният регион на Европа местната програма се опитва да помогне на най-уязвимите групи сред трайно безработните. Вижте репортажа на Илиана Минковска и Красимир Стефанов.

Още

Стартират водния цикъл във Враца, МОСВ дава 80 млн. лв.

Договор за безвъзмездна финансова помощ за довършване на водния цикъл на Враца беше подписан днес между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града Калин Каменов. „80 млн. лв. предоставя МОСВ чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ за довършването на този изстрадал и изстрадан от гражданите на Враца проект - най-големият в сектор „Води“, каза министър Василева, съобщи БГНЕС. „Толкова години след старта му още не е завършен нито един компонент. Фазирането е голям успех на Министерския съвет - така спасихме от фалит община Враца, която или трябваше да осигури 80 млн.лв. за приключването му, или да върне вече усвоените милиони“, подчерта министърът. Тя обаче предупреди, че проектът продължава да е рисков. Той трябва да бъде приключен в рамките на 26 месеца, затова мобилизацията трябва да е на 100%. Министър Василева благодари на гражданите на Враца за търпението. „Проектът е изключително важен, защото ще се пречиства водата на целия град. Ще се подобри качеството на живот. Сега има рекордни аварии във ВиК мрежата, което създава неудобства на жителите. Загубите по тръбите са над 70%“, отбеляза министър Василева. В рамките на втората фаза ще бъде изградена и рехабилитирана още 36 км ВиК мрежа в градската част. Ще се извърши и реконструкцията на два магистрални водопровода, които доставят вода на Враца от яз. „Среченска бара“. В първата фаза от проекта работата по тях беше блокирана, защото азбестоциментовият нямаше законноустановен сервитут. Сега подробният устройствен план е готов и са осигурени средства за обезщетения на собствениците. Ще се извърши и пълното обновяване на ПСОВ с ново механично и електрооборудване, изграждане на нови и обновяване на стари сгради и съоръжения. Проектът за изграждане на интегрирания воден цикъл на Враца попада в категорията на „големите“ и е одобрен с решение на Европейската комисия от 17 декември 2009 г. Първоначалната му стойност е 136 373 288 лв., а размерът на безвъзмездната финансова помощ - близо 124 млн. лв. Липсата на добра организация при изпълнението доведе до голямо забавяне и превръщането му в един от рисковите. Някои от дейностите бяха изпълнени на 50%, а други – като рехабилитацията и реконструкцията на довеждащите водопроводи от яз. "Среченска бара" до града, не бяха стартирали. Спасителният вариант беше проектът да бъде фазиран, т.е. изпълнението и въвеждането в експлоатация на мощностите да се реализира в новия програмен период. На 5 август 2016 г. Европейската комисия даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на града. „Днес вече трябваше са сме забравили за водния цикъл. Проектът беше провален. Сега за кратък период трябва да завършим дейности, проспани през годините,“ каза кметът на Враца Калин Каменов. 

С 80 млн. лв. ще бъде довършен проектът за воден цикъл на Враца

Той продължава да е рисков и трябва да бъде приключен в рамките на 26 месеца

Кадрови проблеми в Ботев (Гълъбово) преди мача във Враца

Двама контузени и един наказан за двубоя от 11 кръг на Втора лига

Две въпросителни в състава на Ботев (Враца)

Бойко Величков се чуди дали да пусне Христо Спасов и Даниел Васев

Подписаха договор за продължаването на водния цикъл във Враца

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Враца Калин Каменов днес подписаха договор за безвъзмездно финансиране на втората фаза от Интегрирания проект за воден цикъл на Враца. По него министерството на околната среда и водите, чрез Оперативна програма “Околна среда”, предоставя 80 милиона лева на община Враца за довършване на този, както го нарече министър Василева “изстрадал и изстрадан проект”. Тя припомни, че фазирането е постигнато с личните усилия на премиера Бойко Борисов. “С подкрепата лично на премиера, на вице...

Окончателни присъди за Цофъра, Акулата и Скинара, убили Ники от Враца

Върховният касационен съд определи окончателните присъди на Иван Каменов-Цофъра, Калин Димитров-Скинара и Ивайло Миланов-Акулата за убийството на 16-годишния Николай Димитров от Враца, научи BulNews.bg. Наказателната колегия, трето наказателно отделение, потвърди произнесените на първа инстанция във врачанския окръжен съд присъди.