28.10.2016

СССР и Русия

"Дневник" публикува откъс от новата книга на Стефан Попов "Атлантис. Дезинтеграция на политически тела", издадена от "Обсидиан". Откъсът е предоставен от автора - доктор на философските науки, изпълнителен директор на "Риск Монитор". За книгата Днес идеята за разпадане на политически форми е по-реалистична и по-често наблюдавана в международен план отколкото идеята за интеграция. Нещо повече, днес все повече откриваме, че колапс на политически тела протича най-често отвътре, по...

Още

Меле в Унгария след реч на Орбан за Русия и СССР

Сбивания между поддръжници и опоненти на унгарския премиер Виктор Орбан нарушиха държавно честване на 60-та годишнина от антисъветския бунт от 1956 година в неделя в Будапеща, предаде AFP.

САЩ изпадат в параноя от Русия, разузнаването им е най-активно от СССР насам

САЩ разширяват шпионските си операции срещу Русия до най-високото им ниво от времето на студената война, пише американското издание „Вашингтон Пост“ (The Washington Post) в статия, цитирана от РБК в четвъртък (15 септември). По данни на изданието мобилизацията засяга ЦРУ, отделите на Агенция за национална сигурност (АНС), работещи в сферата на кибер шпионажа, спътниковите системи и други разузнавателни възможности, които по-рано са използвани за борба с тероризма в райони с военни действия.

Русия отбелязва 25 г. от неуспешния преврат в СССР

Датата се смята за рожден ден на нова Русия

Русия се похвали, задминала Саудитска Арабия по доставки на петрол, това преди го можеше само СССР

През 2015 г. Русия е задминала Саудитска Арабия по обем на доставките на петрол на световния пазар, ставайки най-големия износител на „черно злато“ в света, свидетелстват данните на ежегодния статистически обзор, подготвян от British petroleum, предава Интерфакс. През изминалата година Русия е експортирала 74,9 % от добития нефт и 33,7 % от газа, оставайки основен доставчик на въглеводороди в Европа. От своя страна потреблението на нефт и газ в самата Русия е паднало от 5,2 % до 5 % от добитите количества.

Мустафа Джемилев: Путин е като луд човек с бомба

Вие сте били дисидент по времето на СССР, сега не сте допускан от Русия в родината си. Мислили ли сте някога, че историята ще направи подобен кръговрат? Представях си историята и старините си по друг начин. Мислех, че Украйна вече е независима страна. Разбира се, в украинската държава има много проблеми, но и демократични свободи, които дават възможност да защитаваме правата си. В Украйна ние, кримските татари, често сме били опозиция, но не и дисиденти. След Майдана и Революцията на...

Руският спецназ за 66 години действал на четири континента

На 24 октомври в Русия за пореден път отбелязаха Деня на подразделенията със специално предназначение. На тази дата през 1950 г. министърът на отбраната на СССР маршал Александър Василевски подписал документ, според който се сформират 46 роти със специално предназначение при общовойсковите и механизираните армии.