23.10.2016

Москва привика холандския посланик заради доклада по МН17

Посланикът на Холандия в Москва Рене Джонс-Бос ще бъде привикан на 3 октомври в руското МВнР. Тя ще обясни причините за неприетите от Москва методи на работа на Съвместната следствена група по случая със сваления над Източна Украйна самолет МН17, предаде РИА Новости, цитиран от Фокус.

Още

Хакери са атакували групата Bellingcat заради разследването на МН17

Сайтът на групата за журналистически разследвания Bellingcat, която направи поредица от разкрития за свалянето на малайзийския самолет над Донбас, е бил атакуван от хакери, съобщи агенция „Униан”.

Руска ракета свалила МН17 над Украйна, Москва отрича

Пореден скандал между Русия и Украйна предизвика докладът на комисията, разследваща инцидента от 2014 година

Захарова: Следствието за МН17 е предубедено и политически мотивирано  

От външното министерство на Русия изразиха разочарование във връзка с обнародването на доклада на международната следствена група за катастрофата на   Boeing 777 в Донецка областа. По думите на говорителката Мария Захарова, ситуацията около разследването на катастрофата на се променя – желаните резултати се измислят, а виновните се посочват самоволно.

Русия отхвърли всички заключения на следователите за полет МН17

Заключението на Joint Investigation Team (JIT) - международната група прокурори, водени от Холандия, за катастрофата с малайзийския Boeing-777 в Донбас на 17 юли 2014г. е, че пътническият самолет е свален със зенитна система "Бук", доставена от Русия в контролираните от бунтовниците райони на Източна Украйна. След стрелбата от нива край село Первомайский комплексът е бил откаран обратно в Русия. От JIT съобщават, че са идентифицирали около 100 души, които може да са свързани със...

Според международните експерти ракетата, свалила МН17, е руска

Ракетата, свалила полет МН17 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна е транспортирана от Русия. Ракетата е изстреляна от територия под контрола на проруските сепаратисти, и по-конкретно района на село Първомайск. Това е заключението на международния екип, разследващ катастрофата. Все още не е ясно дали на войниците е била дадена заповед да я изстрелят или те са действали независимо.  Според холандския инспектор Вилберт Паулисен установката, от където е изстреляна ракетата БУК не само е дошла от територията на Русия, но е върната обратно на следващия ден. Около 100 души се разпитват в хода на следствието, казаха още прокурорите. Бащата на една от жертвите Ханс де Борст заяви, че има достатъчно доказателства за участието на Русия.Всякакви доказателства има. Записани телефонни разговори, нови сурови материали от радари, класифицирана информация на американските служби, свидетели.  Москва окачестви като "пристрастно и политическо мотивирано" заключението на международния разследващ екип. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази разочарованието на Москва от факта, че ситуацията около разследването не се е променила.  По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че според последния анализ на данните самолетът категорично не е свален от ракета, изстреляна от територия под контрола на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Данните от радара, който фиксира всички летателни обекти, които биха могли да бъдат изстреляни или да са се намирали на територията, контролирана тогава от опълченците, са категорични -  няма ракета. Ако е имало, тя е изстреляна от другаде, подчерта Песков.  Компанията производител на ракетната установка БУК "Алмаз Алтай" също отхвърли доклада на международните разследващи като заяви, че липсват технически доказателства ракетата.  Заключенията на международния екип за свалянето на полет МН 17 доказват "прякото участие" на Русия в катастрофата, отнела живота на 298 души. Това се казва в изявление на украинското външно министерство. Докладът е важен крайъгълен камък в изправянето пред правосъдието на отговорните за свалянето на самолета и слага край на опитите на Русия да дискредитира работата на Международния разследващ екип, се казва още в изявлението. 

Австралия иска трибунал като за Локърби за свалилите боинга в Украйна

Имената на отговорните за свалянето на полет МН17 в Източна Украйна през 2014 г. ще станат известни до края на тази или в началото на следващата година, заяви външният министър на Австралия Джули Бишоп. В интервю за държавната телевизия ABC тя каза, че след потвърждаването на имената в списъка, включително на тези от командната верига в руската армия, трябва да последва търсене на отговорност и въздаване на справедливост. Това става в края на седмицата, в която...